Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Έρευνα Συγκυρίας (Ιούλιος 2012)

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν ένα νευραλγικό κομμάτι του ελληνικού τομέα επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι γνώσεις μας για τη διάρθρωση και τη δυναμική τους είναι περιορισμένες.

Η μελέτη της ΕΤΕ στοχεύει να καλύψει μέρος αυτού του κενού. Καθώς τα δημοσιευμένα στοιχεία είναι ελάχιστα, η ανάλυση στηρίζεται κυρίως στα αποτελέσματα έρευνας σε δείγμα σχεδόν 1.000 εταιρειών.

Η δομή του ερωτηματολογίου καθώς και η κατασκευή των δεικτών εμπιστοσύνης βασίζεται στα πρότυπα των εναρμονισμένων ερωτηματολογίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, έτσι ώστε (i) να επιτυγχάνεται η υψηλότερη δυνατή αξιοπιστία και προβλεπτική ικανότητα των δεικτών και (ii) να διασφαλίζεται η συγκρισιμότητα με δείκτες εμπιστοσύνης που αφορούν το σύνολο του εταιρικού τομέα στην Ελλάδα (όπως οι δείκτες του ΙΟΒΕ) και στην Ευρώπη (όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Η έρευνα αυτή θα διενεργείται κάθε εξάμηνο με σκοπό σταδιακά να αποκτήσουμε εικόνα της διαχρονικής πορείας των ΜμΕ (όπως θα αποτυπώνεται στο δείκτη εμπιστοσύνης).

Σε αυτή τη φάση της έρευνας, η διαστρωματική σύγκριση των δεικτών προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης αλλά και τις εγγενείς προκλήσεις των ΜμΕ:

  • Οι πολύ μικρές εταιρίες εμφανίζονται πιο αδύναμες και σε φάση συρρίκνωσης.
  • Βασική τροχοπέδη της δυναμικής των ΜμΕ αποτελεί ο περιορισμός των δυνατοτήτων πρόσβασης σε πιστώσεις, αντανακλώντας κυρίως τον σημαντικό περιορισμό στις πιστώσεις προμηθευτών.
  • Ωστόσο, μέσω ενός υποδείγματος διακριτής επιλογής (ordered probit), ξεχωρίσαμε ένα υποσύνολο των ΜμΕ που παραμένει υγιές στρεφόμενο κυρίως σε αγορές εξωτερικού και νέα προϊόντα.

Συνεπώς, οι πολιτικές για τις ΜμΕ μπορούν να δομηθούν γύρω από τρεις άξονες:

  • Μείωση λειτουργικού κόστους
  • Ενίσχυση ρευστότητας
  • Ενίσχυση πωλήσεων

 

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Έρευνα Συγκυρίας (Ιούλιος 2012)
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top