Σε θετική πορεία παραμένει ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας κατά το 2ο τρίμηνο του 2023, με τις πωλήσεις να σημειώνουν ετήσια αύξηση 5,5% ετησίως σε αποπληθωρισμένους όρους (έναντι 8,1% το προηγούμενο τρίμηνο). Με τη δυναμική των πωλήσεων να παραμένει σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνη της προηγούμενης αναπτυξιακής φάσης (2001-2008), το ελληνικό επιχειρείν διατηρεί τα κέρδη του σε όρους μεριδίου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Εμβαθύνοντας στις επιδόσεις σε κλαδικό επίπεδο:
- Εξαιρετικά θετικά πιστώνεται ότι στους δυναμικούς κλάδους κατασκευών, πληροφορικής και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (δραστηριότητες που ενισχύονται μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, και αντιπροσωπεύουν το 17 των συνολικών πωλήσεων), οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχισαν κατά το 2ο τρίμηνο του έτους να κερδίζουν μερίδια στην Ευρώπη.
- Αντίθετα, υπό πίεση βρίσκεται ο κλάδος βιομηχανίας (σε μεγάλο βαθμό λόγω αναιμικής δραστηριότητας στην Ευρώπη) και το λιανικό εμπόριο (αντιπροσωπεύει το 14 των πωλήσεων, εν μέρει ως επακόλουθο ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων στον τομέα τροφίμων).
Όσον αφορά το υπόλοιπο του έτους, η μεσοπρόθεσμη τάση ανάκαμψης αναμένεται να δεχτεί τη συσταλτική επίδραση τόσο από την αδύναμη ευρωπαϊκή ζήτηση όσο και από την υψηλές τιμές, κυρίως στα τρόφιμα, οι οποίες θα εξασθενήσουν την ζήτηση. Η πληθωριστική αυτή πίεση εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα, ενώ το εντονότερο άμεσο πλήγμα το έχει δεχθεί ο πρωτογενής τομέας, πίεση δέχεται και ο επιχειρηματικός τομέας της περιοχής ο οποίος παράγει €3,5 δις προστιθέμενης αξίας (σε τρέχουσες τιμές). Επιπλέον, οι δευτερογενείς επιδράσεις στο επιχειρείν της χώρας είναι σαφώς ευρύτερες:
- Σημαντική είναι η επιβάρυνση των υποδομών, με την αξία αυτών στη Θεσσαλία να είναι της τάξης των €9 δις, με σχεδόν το 20% αυτών να εκτιμάται ότι έχει υποστεί σημαντική ζημιά.
- Πέρα από την επιβάρυνση στο μεταφορικό έργο των επιχειρήσεων της χώρας, εντεινόμενες πιέσεις αναμένονται σε όρους τιμών τροφίμων και διαθεσιμότητας αγροτικών πρώτων υλών, με επιπτώσεις τόσο σε συνδεδεμένους κλάδους όσο και στο ευρύτερο πλέγμα εμπορίου και υπηρεσιών λόγω της πίεσης στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Στον αντίποδα, πέρα από τις κρατικές ενισχύσεις, αντισταθμιστικά στις άνω επιπτώσεις αναμένεται να λειτουργήσει η αυξημένη ζήτηση για διαρκή αγαθά προς αντικατάσταση υλικών ζημιών (ενισχύοντας το εμπόριο) καθώς και η αποκατάσταση υποδομών (ενισχύοντας τις κατασκευές).
Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, το ελληνικό επιχειρείν εκτιμάται να διατηρήσει ρυθμούς αύξησης πωλήσεων σε σχετικά χαμηλά - ωστόσο υγιή - επίπεδα κατά το 2ο εξάμηνο του 2023 (2% με 3% σε αποπληθωρισμένους όρους). Κοιτάζοντας ακόμα πιο μπροστά, οι μηχανές ανάπτυξης το 2024 αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλές ταχύτητες, κυρίως για κατασκευές και κλάδους τεχνολογίας (με καύσιμο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ η σταδιακή ομαλοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να επαναφέρει τον λοιπό τομέα στη μεσοπρόθεσμη τάση του. Υπό αυτές τις συνθήκες οι πωλήσεις το 2024 εκτιμάται ότι θα πετύχουν ρυθμό ανόδου άνω του 4% σε αποπληθωρισμένους όρους.
Δείτε το σχετικό infographic: