Την πρώτη μετά-πανδημική πτώση των επιχειρηματικών πωλήσεων φαίνεται, σε πρώτη ανάγνωση, ότι κατέγραψε το 1ο τρίμηνο 2024 (-1,6% ετησίως σε αποπληθωρισμένους όρους). Ωστόσο, η εμβάθυνση στα δεδομένα δεικνύει ότι η αρνητική αυτή επίδοση ουσιαστικά αποτελεί διόρθωση έναντι της υψηλής διακύμανσης των μηνιαίων επιδόσεων της περσινής χρονιάς. Στην πραγματικότητα, η αρνητική αυτή επίδραση βάσης σύγκρισης (base effect), της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, «έκρυψε» πλήρως την πραγματική θετική δυναμική των πωλήσεων του επιχειρηματικού τομέα κατά την εκκίνηση του έτους, την οποία εκτιμήσαμε στο +3,0% (σε αποπληθωρισμένους όρους).
Αυτή η αξιοθαύμαστη (εν μέσω διεθνούς περιβάλλοντος αβεβαιότητας) ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα επιβεβαιώνεται από μια σειρά δεικτών συγκυρίας, όπως:
- η συνεχής άνοδος του μεριδίου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό επιχειρείν (1,14% σε όρους αποπληθωρισμένης προστιθέμενης αξίας, έναντι 1,08% προ διετίας), και
- το ρεκόρ απασχόλησης, με τις καθαρές προσλήψεις του πενταμήνου Ιανουάριος-Μάιος (+315 χιλ.) να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2001.
Εστιάζοντας την ανάλυση μας σε επίπεδο κλάδων διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία κατέγραψε θετικές επιδόσεις στο 1ο τρίμηνο. Ειδικότερα:
- Έντονα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσαν κατασκευές και ΙΤ, που σχετίζονται με δράσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του επιχειρηματικού τομέα.
- Θετικά, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς (της τάξης του +5%), κινήθηκε ο τουρισμός και οι λοιπές υπηρεσίες (κυρίως οι υποστηρικτικές της επιχειρηματικότητας, όπως συμβουλευτικές)
- Κάμψη δραστηριότητας κατέγραψαν εμπόριο και βιομηχανία, ως αποτέλεσμα της αρνητικής επίδρασης βάσης σύγκρισης, με τους ευρείς κλάδους να διατηρούν θετική πραγματική δυναμική της τάξης του 1-2%. Εξαίρεση αποτελεί το λιανικό εμπόριο (υπό την πίεση των υψηλών τιμών) και βιομηχανικοί υπο-κλάδοι επιρρεπείς σε κλιματικές και εφοδιαστικές αναταράξεις (όπως τα τρόφιμα και τα μέταλλα).
Εστιάζοντας στο υπόλοιπο του έτους, το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος διατηρεί τη θετική πραγματική δυναμική των πωλήσεων (+2,2%, έναντι +3,0% το 1ο τρίμηνο), η οποία αναμένουμε να ενισχυθεί περαιτέρω στο 2ο εξάμηνο, σε συνέπεια με την ανοδική τάση των πρόδρομων δεικτών.
Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμούμε ότι ο επιχειρηματικός τομέας το 2024 μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά περίπου 3,5% (σε αποπληθωρισμένους όρους) – με το 2ο εξάμηνο να αγγίζει το 6,5% (έναντι +0,9% στο 1ο εξάμηνο). Ειδικότερα διακρίνουμε ιδιαίτερη δυναμική:
- Στους κλάδους κατασκευών, πληροφορικής και λοιπών υπηρεσιών οι οποίοι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την ενίσχυση των επενδύσεων και τον μετασχηματισμό του ελληνικού επιχειρείν, και
- Στους εξωστρεφείς κλάδους βιομηχανίας, τουρισμού και μεταφορών οι οποίοι εκτιμούμε ότι μπορούν να επιτύχουν επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες του 2023, αξιοποιώντας τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος διεθνώς. Ωστόσο, αυτή η εξωστρεφής δυναμική – που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ½ της συνολικής δυναμικής του 2024 – τελεί υπό την αίρεση της αναδυόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και του ενδεχόμενου ακραίων κλιματικών φαινομένων.
Δείτε το σχετικό infographic: