Τάσεις του επιχειρείν: Πωλήσεις (4ο τρίμηνο 2024)

Κρίσιμη η ζήτηση από το εξωτερικό για το ελληνικό επιχειρείν το 2025

Θετική τάση της τάξης του +3% (σε αποπληθωρισμένους όρους) παρουσιάζουν οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα στο 2ο και 3ο τρίμηνο του 2024, αφήνοντας πίσω τις χαμηλές επιδόσεις του προηγούμενου δωδεκαμήνου (Απρίλιος 2023-Μάρτιος 2024: +1,4%). Ωστόσο, η βελτίωση αυτή δεν ήταν ομοιόμορφη, καθώς εντοπίζουμε τρεις διακριτές κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας (με όλες τις τάσεις της ανάλυσης να είναι εκφρασμένες σε αποπληθωρισμένους όρους):

  • Οι διαμορφωτές της ανοδικής τάσης είναι σε μεγάλο βαθμό οι εξαρτώμενοι από τις εξαγωγές κλάδοι (βιομηχανία, μεταφορές και χονδρικό εμπόριο, καλύπτοντας το ½ του τομέα), οι οποίοι ωφελήθηκαν από την πρόσφατη ανάκαμψη των εξαγωγών και επανήλθαν σε ανοδικούς ρυθμούς 3,4% το τελευταίο εξάμηνο (έναντι -1,2% το προηγούμενο δωδεκάμηνο).
  • Οι σταθερά υγιείς πυλώνες (⅓ του τομέα) είναι (i) κλάδοι υποστηρικτικοί προς τις επενδύσεις και την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας (κατασκευές, ΙΤ, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.λπ.) με άνοδο της ταξης του 8% το τελευταίο 1½ έτος και (ii) κλάδοι που σχετίζονται με τον τουρισμό με άνοδο της τάξης του 5% το τελευταίο 1½ έτος (με αιχμή τις περιόδους χαμηλής ζήτησης).
  • Ο πιεζόμενος κλάδος λιανικού εμπορίου (15% του τομέα), με πτώση της τάξης του 3% το τελευταίο 1½ έτος, συνεχίζει να δέχεται τις συσταλτικές επιδράσεις της προσαρμογής των καταναλωτών στα νέα υψηλά επίπεδα τιμών, κυρίως όσον αφορά διαρκή αγαθά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο επιχειρηματικός τομέας εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει το 2024 με άνοδο πωλήσεων 2,8%, με το 4ο τρίμηνο να ακολουθεί τη δυναμική του τελευταίου εξαμήνου του έτους. Παράλληλα, ο τομέας αναμένουμε να συνεχίσει την αργή αλλά σταθερή ενίσχυση μεριδίου στην ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία (1,05% το 2024, από 1,01% το 2022), με σημαντικά όμως περιθώρια για την ανάκτηση της προ κρίσης θέσης (1,8% την περίοδο 2001-2009). Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα κατέγραψε την 6η καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. σε επιχειρηματική δραστηριότητα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Κοιτάζοντας μπροστά, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα εχέγγυα να επιτύχουν υγιείς επιδόσεις το 2025 της τάξης του 3%, καθώς:

  • Οι υγιείς πυλώνες των υποστηρικτικών στις επενδύσεις κλάδων και του τουρισμού έχουν περιθώρια αξιοποίησης της επιτάχυνσης των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης και των νέων τάσεων στη διεθνή ζήτηση.
  • Δυναμική αναμένεται η χρονιά για τους κλάδους που οδήγησαν την ανάπτυξη του τελευταίου εξαμήνου, με τις εξαγωγές να συνεχίζουν την ανάκαμψή τους παρά τις διεθνείς προκλήσεις.
  • Σταθεροποίηση εκτιμάται για το λιανικό εμπόριο, καθώς το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί εν πολλοίς η αφομοίωση των νέων επιπέδων τιμών από τους καταναλωτές.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι κινητήριες δυνάμεις της επόμενης χρονιάς – εξωστρέφεια και επενδύσεις – προσφέρουν μεν υψηλά περιθώρια ανόδου, ωστόσο είναι ευάλωτες (i) στην εντεινόμενη αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, με ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις στα πολλαπλά μέτωπα γεωπολιτικής έντασης να δημιουργούν κινδύνους στις προοπτικές εξαγωγών, τουρισμού και επενδύσεων, και (ii) στις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης που κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

 

Δείτε το σχετικό infographic:

 

Τάσεις του επιχειρείν: Πωλήσεις (4ο τρίμηνο 2024)
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top