Για το Κεφάλαιο Κίνησης Ειδικού Σκοπού και τα Επενδυτικά Δάνεια μέσω του De minimis:
Είναι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), σύμφωνα με τον ορισμό που δίδεται στο Παράρτημα Ι του ΕΚ 651/2014, όπως ισχύει.
Για τα Δάνεια Επενδυτικού Σκοπού μέσω του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού:
Είναι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που αναγράφεται στο Παράρτημα Ι του ΓΑΚ, τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις του Κεφ.1 του ΓΑΚ και πληρούν τη στιγμή της υπαγωγής τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:
I. Δεν ασκούν δραστηριότητες σε καμία αγορά,
II. Δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε αγορά για οποιαδήποτε από τα ακόλουθα: i) λιγότερο από 10 έτη μετά την καταχώρησή τους (εγγραφή στο αρμόδιο εμπορικό μητρώο ή -εφόσον αυτό δεν απαιτείται- έναρξη εργασιών στην εφορία) ή ii) λιγότερο από 7 έτη μετά την πρώτη εμπορική τους πώληση.
III. Χρειάζονται Αρχική Επένδυση, η οποία, βάσει επιχειρηματικού σχεδίου που καταρτίζεται ενόψει μιας νέας οικονομικής δραστηριότητας, είναι υψηλότερη του 50% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά τα προηγούμενα πέντε έτη. Το όριο αυτό περιορίζεται στο 30% όσον αφορά τις ακόλουθες επενδύσεις, οι οποίες θεωρούνται αρχικές επενδύσεις σε νέα οικονομική δραστηριότητα: i) επενδύσεις που βελτιώνουν σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της δραστηριότητας σύμφωνα με το άρθρο 36 παράγραφος 2 του ΓΑΚ ii) άλλες περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 iii) επενδύσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της ικανότητας εξόρυξης, διαχωρισμού, διύλισης, επεξεργασίας ή ανακύκλωσης κρίσιμης πρώτης ύλης που παρατίθεται στο παράρτημα IV του ΓΑΚ.
Για όλες τις Δράσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:
I. Να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (διαθέτοντας την απαραίτητη άδεια λειτουργίας).
II. Να δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε επιλέξιμο ΚΑΔ, όπως προσδιορίζονται στον πίνακα επιλέξιμων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
III. Να τηρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα όρια σώρευσης ενισχύσεων ανάλογα με τον κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων που εφαρμόζεται.
IV. Να πληρούν τις προϋποθέσεις του αρ. 1 (Κεφάλαιο Ι) του ΓΑΚ και των αντίστοιχων προϋποθέσεων που ισχύουν ανάλογα με το σκοπό του δανείου και το καθεστώς ενίσχυσης.
V. Να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες της Τράπεζας.
VI. Να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης, αλλά έχουν αποπληρώσει το δάνειο και έχουν λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης, η οποία έχει ολοκληρωθεί.
VII. Να μη θεωρούνται Προβληματικές Επιχειρήσεις, (υπό την έννοια του άρθρου 1 παρ. 4 και του σημείου 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014, όπως εκάστοτε ισχύουν), κατά τη στιγμή της χορήγησης της ενίσχυσης (σε επίπεδο ενιαίας/δεδομένης επιχείρησης).
VIII. Να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν.4738/2020, όπως εκάστοτε ισχύει.
IX. Να είναι τραπεζικά ενήμερες (ήτοι με καθυστέρηση μικρότερη ή ίση ≤ 90 ημερών κατά την ημερομηνία της αίτησης χρηματοδότησης στην Τράπεζα) και συνακόλουθα κατά την υπογραφή της Σύμβασης.
X. Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού τους, του άρθρου 40 του νόμου 4488/17 (Α 137/139/17), όπως ισχύει.
XI. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, τόσο κατά τον χρόνο υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του KYC της Ε.Α.Τ.,όσο και κατά τον χρόνο εκταμίευσης των δανείων. Επιπλέον, δεν παρουσιάζουν στοιχεία αφερεγγυότητας, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, τόσο κατά τον χρόνο υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του KYC της Ε.Α.Τ., όσο και κατά τον χρόνο εκταμίευσης των δανείων.
XII. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
XIII. Εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της Ε.Α.Τ. (πρώην ΕΤΕΑΝ/ΤΕΜΠΜΕ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ, να μην έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 90 ημερών) ή να έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά (καταγγελία δανείου) αλλά να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ή εφόσον πρόκειται για πρόγραμμα εγγυοδοσίας, να μην έχει καταβληθεί το ποσό εγγύησης από πλευράς της Ε.Α.Τ. ή εφόσον έχει βεβαιωθεί η εν λόγω οφειλή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., να έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, η οποία συνεχίζει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
XIV. Να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20του ν.4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει, πριν την ημερομηνία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης, εκτός από τις περιπτώσεις δικαιούχων που ρητά εξαιρούνται από την σχετική υποχρέωση και προσκομίζουν σχετική τεκμηρίωση.
XV. να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης για τα Κριτήρια ESG στο ESG Tracker της Ε.Α.Τ., και έχουν υποβάλει στην Τράπεζα στο στάδιο της αίτησης χρηματοδότησης είτε το ESG Tracker Performance Report, όπου αποτυπώνεται η απόδοση της επιχείρησης στα κριτήρια αυτά, είτε το προσωρινό αποδεικτικό υποβολής αυτοαξιολόγησης ESG Tracker. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστεί το ESG Tracker Performance Report κατά την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης.