Υιοθεσία ζώου μετά τη σύνταξη

Ανακαλύψτε τις ευθύνες που απορρέουν από την υιοθεσία ζώου μετά τη σύνταξη, προτού προχωρήσετε σε μια τέτοια ενέργεια. 

 Τι πρέπει να λάβω υπόψη

«Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα». Η ρήση του Μαχάτμα Γκάντι είναι χαρακτηριστική της σημασίας που πρέπει να δίνουν οι πολίτες στην προστασία και τη φροντίδα των ζώων και δη, των αδέσποτων. Στην Ελλάδα, μολονότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, φιλοζωικές οργανώσεις υπολογίζουν σε περίπου τρία εκατομμύρια τα αδέσποτα ζώα, αριθμός που γίνεται προσπάθεια να μειωθεί μέσω της ψηφιακής υιοθεσίας. 

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία πράξη αγάπης που, όμως, πρέπει να είναι αποτέλεσμα πολλής και συνειδητοποιημένης σκέψης. Κι αυτό γιατί, η υιοθεσία ενός ζώου δεν είναι μία απλή υπόθεση, ενώ συνοδεύεται από σειρά ευθυνών. Για την ακρίβεια, το άτομο που ενδιαφέρεται, ιδιαίτερα αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, θα πρέπει προηγουμένως να έχει «ζυγίσει» τα εξής:

Τα έξοδα

Όταν λέμε έξοδα δεν εννοούμε μόνο αυτά που αφορούν στο φαγητό, αλλά κυρίως στην υγεία και την υγιεινή του υιοθετημένου ζώου. Πολλοί, για παράδειγμα, δεν φαίνεται να έχουν υπολογίσει τα χρήματα που απαιτούνται για τις κτηνιατρικές του εξετάσεις ή έκτακτες επισκέψεις στον γιατρό, με συνέπεια να συνειδητοποιούν εκ των υστέρων ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. 

Τη διαμονή

Αν και η χώρα μας κατέχει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, πολλοί είναι εκείνοι που μισθώνουν το σπίτι όπου μένουν. Στην περίπτωση αυτή, πριν αναλάβετε ένα κατοικίδιο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε προηγουμένως ελέγξει τι προβλέπει το συμβόλαιο του σπιτιού σας σχετικά.      

Υιοθεσία ζώου μετά τη σύνταξη

Το μέλλον

Αυτό αφορά κυρίως στα μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα. Σαφώς και η υιοθεσία ενός ζώου προσφέρει ζεστασιά και συντροφικότητα. Είναι όμως πολύ σημαντικό, το άτομο που θα προχωρήσει σε αυτήν να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στη φροντίδα του λειτουργικά και μακροπρόθεσμα. 

Είναι πολύ σύνηθες, άτομα τα οποία συνταξιοδοτούνται, να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο υιοθεσίας ενός ζώου, η οποία φαντάζει ως ιδανική επιλογή δεδομένου και του διαθέσιμου χρόνου που έχουν πλέον. Είναι, όμως; Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, δείτε τι θα ήταν καλό να λάβετε υπόψη πριν προχωρήσετε με την υιοθεσία ενός κατοικίδιου, πέραν των παραγόντων που αναφέρονται ήδη παραπάνω:

 

Τις αντοχές σας

Μπορεί η ηλικία να είναι μόνο ένας αριθμός, στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ο αριθμός αυτός «μαρτυρά» τις αντοχές που έχετε, προκειμένου να αναλάβετε τη φροντίδα ενός ζώου. Είστε, για παράδειγμα, σε θέση να παίξετε μαζί του, να το πηγαίνετε την καθημερινή του βόλτα, να το κάνετε μπάνιο ή να φροντίσετε τον χώρο του; Τώρα και στο μέλλον;

Τα έξοδα (ναι, και πάλι):

Αυτή η παράμετρος είναι κοινή για όλους όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο. Ειδικά για τους συνταξιούχους, ωστόσο, που ίσως θα μπορέσουν πιο δύσκολα να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα, τα έξοδα που απαιτούνται για τη σωστή φροντίδα ενός ζώου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. 

Τα απρόοπτα

Δεδομένου ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν θέματα με την υγεία τους είναι σημαντικό να έχει οριστεί… ανάδοχος, το άτομο, δηλαδή, που θα αναλάβει τη φροντίδα του ζώου σε περίπτωση που χρειαστεί. Καλό θα ήταν μάλιστα, να είναι κάποιος που έρχεται σε επαφή με το ζώο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα επιπλέον στρες για το ίδιο, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στον άνθρωπό του. 


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία της υιοθεσίας ενός ζώου. Πρόκειται για μία σπουδαία απόφαση που, όμως, πρέπει να λαμβάνεται πολύ συνειδητοποιημένα. 

 

Η εθνική μας ομάδα εξυπηρέτησης είναι εδώ

Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top