Αγορές ναι, αλλά χωρίς ρίσκο
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να οργανώσουμε τις Black Friday αγορές μας, ώστε να μην πάρουμε καταναλωτικά ρίσκα;
- Θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει από πριν το ποσόν που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε, πάντα σε συνδυασμό με τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι βασισμένοι στις «σειρήνες» του marketing. Αν, ωστόσο, μας δελεάσει μια συγκεκριμένη ευκαιρία, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έχουμε δικαίωμα αλλαγής ή, ακόμα καλύτερα, επιστροφής χρημάτων.
- Χαμηλές τιμές δεν σημαίνει απαραίτητα συμφέρουσες τιμές. Να κάτι που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις πραγματικές εκπτώσεις από τις εικονικές. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι έχουμε εικόνα των τιμών των προϊόντων που θέλουμε να αγοράσουμε ήδη αρκετές ημέρες πριν τις Black Friday & Cyber Monday, ώστε να τις συγκρίνουμε. Κάτι που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε νωρίτερα τα καταστήματα που μας ενδιαφέρουν (ηλεκτρονικά ή μη) όπως και να συμβουλευτούμε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες σύγκρισης τιμών και αγοράς προϊόντων.
- Κάτι που θα πρέπει να μας βάζει σε υποψίες είναι οι υπερβολικά χαμηλές τιμές που ενδέχεται να κρύβουν μειονεκτήματα ως προς την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων, ειδικά όταν δεν πρόκειται για καταστήματα που ήδη γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Η παραπλάνηση και η πώληση απομιμήσεων είναι αρκετά διαδεδομένη. Γι΄ αυτό, μια καλή ιδέα είναι να αναζητούμε τα λογότυπα, τις ετικέτες και άλλα στοιχεία που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητα ενός προϊόντος.
Extra προσοχή στις online αγορές
To ηλεκτρονικό εμπόριο απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ευνοεί τις απάτες. Για παράδειγμα:
- Άγνωστες, πρωτοεμφανιζόμενες ή αμφίβολης προέλευσης και νομιμότητας επιχειρήσεις. Πριν προβούμε σε συναλλαγή και δώσουμε οποιαδήποτε προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να:
1) ελέγχουμε αν οι ιστοσελίδες τους έχουν πιστοποιητικό SSL, το οποίο επιβεβαιώνεται αν αριστερά από τη διεύθυνση URL του ιστότοπου υπάρχει το εικονίδιο ενός κλειστού λουκέτου και αν αυτές ξεκινoύν με «https» και όχι με «http».
2) εξετάζουμε την ορθογραφία τόσο στη διεύθυνση της ιστοσελίδας όσο και στα κείμενα. Ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη αποτελούν απόδειξη προχειρότητας και ένδειξη ενός παραπλανητικού site. Επίσης, αν όσα διαβάζουμε μοιάζουν να βγήκαν από «αυτόματο μεταφραστή», τότε είναι καλύτερα να αποφύγουμε τον συγκεκριμένο ιστότοπο.
3) ανατρέχουμε στα πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας της επιχείρησης, όπως η εταιρική επωνυμία, η έδρα της, αν έχει ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση, το ΑΦΜ, τα τηλέφωνα, το οποία θα πρέπει να είναι σταθερά και όχι κινητά, τον αριθμό καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Ελέγχουμε, επίσης, αν τα links που οδηγούν στους όρους χρήσης, την πολιτική επιστροφής προϊόντων και τη δήλωση απορρήτου προσωπικών στοιχείων είναι ενεργά.
- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε και στα αναδυόμενα «παράθυρα», όπως και στις διαφημίσεις που συχνά «πετάγονται» μπροστά μας όταν επισκεπτόμαστε κάποιους ιστότοπους. Συνήθως, είναι απλώς ενοχλητικά. Στη χειρότερη περίπτωση, όμως, μπορεί να αποδειχθούν κακόβουλα.
- Στις περιπτώσεις που θα χρησιμοποιήσουμε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για τη συναλλαγή μας, θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε προσεκτικά τους όρους και τα σχετικά επιβεβαιωτικά emails. Και πάλι, δεν δίνουμε με ευκολία προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιούμε συναλλαγή που μας ζητά να εγκαταστήσουμε κάποιο λογισμικό. Το να δίνει ο ιστότοπος επιλογή αρκετών εναλλακτικών τρόπων πληρωμής είναι σίγουρα ένα θετικό σημάδι. Αντιθέτως, αν ο ιστότοπος ζητά αποκλειστικά τραπεζική κατάθεση και με καταβολή όλου του ποσού, αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες.

Με στόχο την προστασία των καταναλωτών
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και κατά τη διάρκεια εκπτωτικών περιόδων, τα δικαιώματα των καταναλωτών όπως η υπαναχώρηση από εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος συμβάσεις, η δωρεάν επιδιόρθωση ή αντικατάσταση ελαττωματικών ή μη αντίστοιχων με την παραγγελία προϊόντων κ.λπ., εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο, χωρίς μονομερείς ή αυθαίρετες εξαιρέσεις από την πλευρά των εμπόρων.
Επιπλέον, σε περίπτωση που οι καταναλωτές αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με κάποια εμπορική συναλλαγή, μπορούν να απευθυνθούν, δωρεάν, στον Συνήγορο του Καταναλωτή εφόσον η διαφορά είναι με έμπορο εντός Ελλάδας, ή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας αν η διαφορά είναι με έμπορο που εδρεύει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισλανδία ή στη Νορβηγία.
Πηγή: Financially Empowered