Ο ορισμός… υπεύθυνου για τα οικονομικά
Πρόκειται για μία ανάθεση που τις περισσότερες φορές είναι σιωπηρή, αφού ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επωμίζεται συνήθως αυτόν τον ρόλο. Και, ορθώς, γιατί με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο έγκαιρος έλεγχος των εσόδων – εξόδων ενός σπιτιού και κατ’ επέκταση, η σωστότερη και πιο βιώσιμη διαχείριση.
Η δημιουργία λίστας
Η συγκέντρωση σε μία λίστα όλων των λογαριασμών που πρέπει να πληρώνονται, σε μηνιαία κατά προτίμηση βάση, (από το ενοίκιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο, μέχρι τις δόσεις ενός δανείου ή τη συνδρομή σε ένα φροντιστήριο ή γυμναστήριο), επιτρέπει στο άτομο να έχει εικόνα των χρημάτων που πρέπει να δαπανηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ανά πάσα στιγμή, βοηθώντας στην έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων και άρα στην αποφυγή καθυστερήσεων και επιπλέον επιβαρύνσεων που αυτές φέρουν.

Η οριοθέτηση ενός χώρου, όπου θα είναι συγκεντρωμένοι οι λογαριασμοί
Αυτός μπορεί να είναι είτε φυσικός (για παράδειγμα, σε ένα κουτί πάνω στο τραπέζι της κουζίνας ή ακόμη και σε ένα πίνακα ανακοινώσεων στην είσοδο του σπιτιού) είτε ψηφιακός, με τη δημιουργία ενός φακέλου που ενδεικτικά θα φέρει την ονομασία «Λογαριασμοί». Ο εύκολος εντοπισμός τους βοηθά στη γρήγορη εξόφλησή τους αφού με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να τακτοποιηθούν πριν χαρακτηριστούν ως ληξιπρόθεσμες.
Η σημείωση της ημερομηνίας λήξης των λογαριασμών:
Καλό θα ήταν το μέλος του νοικοκυριού που ασχολείται με τα οικονομικά να έχει σημειώσει σε ένα ημερολόγιο (παραδοσιακό ή ψηφιακό που συνδυάζεται και με δυνατότητα ειδοποιήσεων) τις ημερομηνίες λήξης για όλες τις υποχρεώσεις. Επιπλέον, άλλος ένας λόγος που είναι ιδιαιτέρως σημαντική η έγκαιρη αντίληψη της εκάστοτε ανάγκης, είναι το ότι έτσι πιθανόν να υπάρχει χρόνος για κατάλληλες συνεννοήσεις.
Η υιοθέτηση της τεχνολογίας
Η τεχνολογία αναδεικνύεται σε σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια ελέγχου των οικονομικών, καθώς στην αγορά διατίθεται πληθώρα εφαρμογών που μπορούν να βοηθούν στην «έξυπνη» διαχείριση των πάγιων υποχρεώσεων. Επίσης, μέσω πάγιων εντολών ο δικαιούχος του λογαριασμού μπορεί να αυτοματοποιήσει την πληρωμή υποχρεώσεων του , όπως για παράδειγμα το κόστος ενός ασφαλιστικού προγράμματος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται «τσεκάρισμα» ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κανονικά και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (λόγω, για παράδειγμα, έλλειψης χρημάτων).
Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής, με τις πολλές ώρες εργασίας και την πληθώρα των υποχρεώσεων, δεν επιτρέπουν στα άτομα να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στην οργάνωση των οικονομικών τους. Κι όμως, αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Όταν κάποιος παραλείπει την εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών έρχεται αντιμέτωπος με οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες ενδέχεται να απειλήσουν ακόμη και την ευημερία του σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Επομένως, δράστε έξυπνα!
Πηγές: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ΑΠΕ: https://www.amna.gr/home/article/780237/K-Chatzidakis-Mono-beltioseis-fernei-to-ns-gia-kokkina-daneia