Μερικά ενδεικτικά στοιχεία
Κι αν η άνεση και η αμεσότητα είναι χαρακτηριστικά που δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν, το ίδιο δεν ισχύει πάντα για την ασφάλεια, με τα περιστατικά απάτης να επιμένουν παρά τις πολλαπλές δικλείδες που τίθενται σε ισχύ από τους αρμόδιους Οργανισμούς και Φορείς. Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σε συναλλαγές αξίας 94 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το 2022, τα περιστατικά απάτης αφορούσαν σε 16 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό δείκτη να κυμαίνεται στο επίπεδο του 0,02% και να αναλογεί σε ένα ευρώ αξία απάτης ανά 5.700 ευρώ αξία συναλλαγών. Όσον αφορά στον δείκτη της αναλογίας του αριθμού των περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών, αυτός μειώθηκε συγκριτικά με το 2021 στο χαμηλό επίπεδο του 0,01%, αντιστοιχώντας σε μία συναλλαγή απάτης ανά 6.700 συναλλαγές. Αναλύοντας δε, την απάτη ανά τύπο συναλλαγής, η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει σημαντική αύξηση της αξίας των περιστατικών απάτης στις συναλλαγές σε ΑTM, POS, καθώς και στις εξ αποστάσεως συναλλαγές (card not present–CNP) μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.

Τρόποι προστασίας από την ηλεκτρονική απάτη
Το «κλειδί» για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών βρίσκεται στην ενημέρωση: όσο πιο καλά πληροφορημένοι είναι οι χρήστες για τους τρόπους, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι «εγκληματίες» του Διαδικτύου, τόσο πιο υποψιασμένοι και άρα, προστατευμένοι θα είναι απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές. Στη λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνονται αυτά που πρέπει και αυτά που δεν πρέπει να κάνουν όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τις καθημερινές τους συναλλαγές:
1) Μην κάνετε χρήση δημόσιων ή κοινόχρηστων δικτύων για να συνδεθείτε στο Ιnternet Banking όταν πρόκειται να πραγματοποιήσετε μία συναλλαγή. Καλό θα ήταν, μάλιστα, ο browser που χρησιμοποιείτε να είναι ενημερωμένος με την τελευταία έκδοση, προκειμένου να μεγιστοποιείται η ασφάλεια.
2) Προκειμένου να συνδεθείτε στο Internet Banking σας, πληκτρολογήστε απευθείας την ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζας και μην ακολουθείτε links που περιλαμβάνονται σε email ή μηνύματα (sms). Σε περίπτωση που εντοπίσετε μηνύματα αμφίβολης προέλευσης, τότε συστήνεται η διαγραφή τους.
3) Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σε οποιαδήποτε συσκευή σας, ενώ τα στοιχεία πρόσβασης θα πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον ανά τρίμηνο ή, το πολύ, ανά εξάμηνο.
4) Μην αποκαλύπτετε μέσω τηλεφώνου, email, φόρμας στο Internet ή Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εμπιστευτικά στοιχεία και μέσα ταυτοποίησής σας, όπως το username και το password που χρησιμοποιείτε για τη σύνδεσή σας στο Internet/Mobile Banking, τα στοιχεία της κάρτας σας και του PIN της, κωδικούς μίας χρήσης (OTP) και άλλους κωδικούς.
5) Για τις διαδικτυακές αγορές σας επιλέγετε εμπόρους, οι οποίοι έχουν φροντίσει να προσφέρουν σύγχρονα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Εάν είστε λάτρης των διαδικτυακών αγορών, τότε, ίσως, θα ήταν πιο φρόνιμο να χρησιμοποιήσετε prepaid κάρτες, οι οποίες «γεμίζουν» με συγκεκριμένο ποσό χρημάτων, περιορίζοντας σημαντικά την πιθανότητα απάτης.
6) Εγγραφείτε στις τραπεζικές υπηρεσίες άμεσης ενημέρωσης που παρέχουν ειδοποιήσεις μέσω SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές, με χρήση κάρτας ή με απευθείας χρέωση του λογαριασμού σας. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αντιληφθείτε άμεσα την απάτη και, άρα, να προβείτε έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες «μπλοκαρίσματος». Μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά με ‘quick actions’ που μπορείτε να ακολουθήσετε σε μια τέτοια περίπτωση, εδώ.
7) Μην αφήνετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία ανέπαφων πληρωμών μέσω τεχνολογίας NFC (Near Field Communications) όταν δεν πραγματοποιείτε συναλλαγές.
Η Εθνική Τράπεζα, μέσω σύγχρονων εργαλείων προστασίας και έγκαιρης ενημέρωσης, διασφαλίζει ότι οι συναλλαγές και τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή. Ενδεικτικά, η ταυτοποίηση με 3 στοιχεία και ο κωδικός μίας χρήσης (ΟΤP) ενισχύουν την ασφάλεια στη διενέργεια των συναλλαγών σας με κάρτα στο διαδίκτυο, ενώ πολλές άλλες λειτουργίες και δυνατότητες, όπως η online διαχείριση καρτών και λογαριασμών, διευκολύνουν συνολικά τις συναλλαγές σας.
Πηγές:
«Greek Banking System Overview», ΕΕΤ
Ευρωπαϊκό Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2023