Σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται, τόσο σε επίπεδο οικονομικών δεδομένων, όσο και αναγκών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους ή να ανέλθουν επαγγελματικά, είτε κάνουν περισσότερες από μία δουλειές είτε τους ανατίθεται η διαχείριση πολλών projects ταυτόχρονα. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της PwC, με τίτλο «Hopes and Fears», το 21% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι εργάζεται σε παραπάνω από μία δουλειά, ποσοστό που ανεβαίνει στο 24% όταν πρόκειται για άτομα που δυσκολεύονται κάθε μήνα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και στο 24% για όσους δεν μπορούν να τους πληρώσουν τις περισσότερες φορές.
Στη σύγχρονη εποχή η παράλληλη εργασία είναι μία πραγματικότητα που κρύβει σημαντικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Η πιο σημαντική πρόκληση έχει να κάνει με το γνωστικό υπόβαθρο, αλλά και τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο κάθε εργαζόμενος. Κι αυτό γιατί, όσες γνώσεις κι αν διαθέτει κάποιος που θεωρητικά θα του επέτρεπαν να ασχοληθεί με πολλά, εάν ο χρόνος του είναι περιορισμένος τότε είναι μάλλον δύσκολο να ανταπεξέλθει εξίσου καλά σε όλα. Το ποσοστό επιτυχίας σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού όσο υψηλότερο, τόσο πιο ευνοϊκά εξελίσσονται τα πράγματα για τον ίδιο.
Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην ποιότητα της δεύτερης εργασίας ή των projects που θα του ανατεθούν. Εάν μέσω αυτών ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τις ικανότητές του, διεκδικώντας – έστω και σε δεύτερο χρόνο - κάτι καλύτερο από άποψη ιεραρχίας ή μισθολογικά, τότε ενδεχομένως να αξίζει και την όποια θυσία. Κι εδώ ακριβώς έγκειται και η ευκαιρία.
Πώς μπορεί, λοιπόν, κάποιος να ευδοκιμήσει οικονομικά σε ένα καθεστώς παράλληλης εργασίας; Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί έξυπνοι τρόποι.
Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα!
Καμία επιδίωξη δεν είναι αδύνατη εάν υπάρχει πρόγραμμα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μιας δεύτερης εργασίας δεν έχετε παρά να εστιάσετε την αναζήτησή σας για ένα εξτρά εισόδημα τις ώρες που απομένουν από την κύρια απασχόληση.
«Μετρήστε» τα οικονομικά ή άλλα οφέλη
Με άλλα λόγια, υπολογίστε το κέρδος που αποκομίζετε από μία επιπλέον εργασία ή την ανάληψη πολλών projects. Βάζοντας τα δεδομένα σε μία «ζυγαριά» θα μπορέσετε να αξιολογήσετε εάν αξίζει να αφιερώνετε κόπο και χρόνο προς αυτήν την κατεύθυνση, αναθεωρώντας ή και διεκδικώντας περισσότερα.
Ζητήστε βοήθεια
Ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσετε βοήθεια από οικογένεια ή στενούς φίλους για ορισμένες από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Η έγκαιρη και οργανωμένη ενημέρωσή τους, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και να μπορέσουν να σας βοηθήσουν και να σας υποστηρίξουν.
Η αποτυχία είναι μία καλή ευκαιρία για ανασύνταξη
Δεν είναι όλοι για όλα. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε αυτό, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να ανασυνταχθείτε. Το σημαντικό, άλλωστε, είναι να αναγνωρίζουμε πότε μία κατάσταση μας φθείρει, έτσι ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω…
Μία δεύτερη δουλειά ή η ενασχόληση με πολλά πράγματα εντός μιας εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν τίθεται καν θέμα επιλογής, αφού οι εργαζόμενοι είτε έχουν ανάγκη τα επιπλέον χρήματα είτε απλά δεν μπορούν να αρνηθούν τα επιπλέον καθήκοντα και την πιθανή ανέλιξη που αυτά υπόσχονται. Γνωρίζοντας όμως καλά όσα επιδιώκετε και έχοντας ένα καθαρό πλάνο, μπορείτε να καταφέρετε πολλά και να κάνετε την υπομονή καθώς και τις κινήσεις που απαιτούνται.
Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.