Οι “Αντισυμβατικές” Επενδύσεις των Νέων στις ΗΠΑ

Μάθετε τα πάντα για τις “αντισυμβατικές” επενδύσεις των νέων στις ΗΠΑ και τα συμπεράσματα από διεθνείς έρευνες.

Αν θέλατε να επενδύσετε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, θα το επενδύατε σε μετοχές και ομόλογα ή θα προτιμούσατε τα σπάνια ρολόγια, τα κλασικά αυτοκίνητα και το ακριβό κρασί; Για τους πλούσιους νέους Αμερικανούς, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: οι παραδοσιακές επενδύσεις είναι "out" και τα συλλεκτικά luxury αντικείμενα είναι "in". Ας δούμε τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από αυτό, για κάποιες παγκόσμιες νόρμες και συνθήκες.

Νέα έρευνα της Bank of America (ΒofA) σε άτομα με περιουσία τουλάχιστον $3 εκατομμυρίων διαπίστωσε ότι το 72% των ατόμων κάτω των 43 ετών δεν αισθάνεται ασφάλεια να επενδύσει μόνο σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή ομόλογα και μετοχές, σε σύγκριση με μόλις το 28% των μεγαλύτερων γενεών. Αντ' αυτού, η Gen Z (γεν. 1997-2012) και οι Millennials (γεν. 1981-1996) προτιμούν επενδύσεις σε luxury αντικείμενα όπως κοσμήματα, sneakers και αντίκες. 

Η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με τις προβλέψεις ότι οι νεότερες αυτές γενιές θα κυριαρχήσουν στην αγορά luxury προϊόντων έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας έως και το 85% της (25% - 30% η Gen Z, 50%-55% οι Μillenials), αλλά και με μια μεταβαλλόμενη νοοτροπία ως προς την περιουσία γενικότερα: ο πλούτος για τις νεότερες γενιές δεν αφορά μόνο αριθμούς σε μια οθόνη, αλλά την κατοχή μοναδικών, πολύτιμων αντικειμένων, σύμφωνα με την BofA.

 

Διαφορές γενεών στη δωρεά της περιουσίας και τη φιλανθρωπία

Η μελέτη της BofA αναδεικνύει επίσης τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την κατανομή του πλούτου μεταξύ των γενεών. Για παράδειγμα, το 32% των νεότερων γενεών φαίνεται πρόθυμο να δωρίσει κληρονομημένα έργα τέχνης σε μουσεία ή καλλιτεχνικά ιδρύματα, τη στιγμή που το 77% των παλαιότερων γενεών προτιμά να κρατήσει τα περιουσιακά αυτά στοιχεία για προσωπική χρήση.

Η τάση αυτή επεκτείνεται και στη φιλανθρωπία, καθώς οι νεότεροι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να υποστηρίξουν φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι παλαιότερες γενιές παραμένουν δύσπιστες ως προς την ικανότητα των διαδόχων τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη φιλανθρωπία, καθώς μόνο το 50% πιστεύει ότι η επόμενη γενιά είναι προετοιμασμένη να αναλάβει αυτές τις ευθύνες. Το χάσμα μεταξύ των γενεών αντανακλά ευρύτερες αλλαγές στη διαχείριση του πλούτου, με τα νεότερα άτομα να φαίνεται πως θέλουν να “δώσουν πίσω” κομμάτι της περιουσίας τους και να έχουν έντονη κοινωνική προσφορά, περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές.

Οικονομικές προοπτικές και μελλοντικές προσδοκίες

Οι ευκατάστατοι νέοι Αμερικανοί .εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την οικονομία σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γενιές. Σύμφωνα με την έρευνα, το 51% της Gen Z και των Μillennials αξιολογούν την οικονομία των ΗΠΑ ως “πολύ καλή” ή “εξαιρετική”, σε σύγκριση με μόλις το 24% των μεγαλύτερων ηλικιακά ερωτηθέντων. Παρόμοια, ενώ μόνο το 6% των μεγαλύτερων γενεών βλέπει θετικά την παγκόσμια οικονομία, το 46% των νεότερων έχει θετικές προοπτικές.

Οι “αντισυμβατικές” επενδύσεις των νέων στις ΗΠΑ

Η αξία των “εναλλακτικών” επενδυτικών κινήσεων

Κρίνοντας από τα παραπάνω, το να επενδύσετε σε εναλλακτικά assets αντί των πιο “παραδοσιακών” (π.χ. μετοχές, ακίνητα) θα μπορούσε δυνητικά να σας προσφέρει τρόπους προστασίας της περιουσίας σας έναντι του πληθωρισμού και της αστάθειας της αγοράς. Επιπλέον, η αξία των σπάνιων και διαχρονικών luxury αντικειμένων—όπως τα συλλεκτικά ρολόγια, τα κρασιά, ή ακόμα και τα έργα τέχνης—μπορεί να ενισχυθεί σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον διαφέρει σημαντικά από αυτό των ΗΠΑ, ενώ η ρευστότητα τέτοιων επενδύσεων είναι  χαμηλότερη από τις πιο παραδοσιακές. Γι’ αυτό, πριν από κάθε κίνηση, χρειάζεται πολύ καλή γνώση της αγοράς, προκειμένου να αποφύγετε υπερτιμημένες ή αμφιβόλου αξίας αγορές.

 

Πηγή: Fortune

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Η εθνική μας ομάδα εξυπηρέτησης είναι εδώ

Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top