Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κάνουμε την πιο σωστή επιλογή?
Eπένδυση είναι η δέσμευση κεφαλαίων για κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποδώσει πρόσθετα κεφάλαια. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες επενδύσεων που οφείλουμε να γνωρίζουμε και παράμετροι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν αποφασίσουμε να προβούμε σε μια επένδυση με ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο. Όσα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στο πλάνο μας για μια επένδυση περιγράφονται παρακάτω, ώστε να καταλήξουμε σε εκείνη που ταιριάζει σε έναν μικρό επενδυτή:
Ελάχιστο Αρχικό Κεφάλαιο
Πρόκειται για την πρώτη παράμετρο που απαιτείται για να αξιολογήσουμε τη δυνατότητα επένδυσης σε κάποιο προϊόν. Για παράδειγμα, μία επένδυση σε μετοχές ή ομόλογα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα μικρό ποσό. Μια τέτοιου τύπου επένδυση μέσω αγοράς μετοχών, μας επιτρέπει να αγοράσουμε ακόμα και ένα μικρό μέρος της αξίας μιας εταιρείας.
Ρίσκο/ Επενδυτικοί κίνδυνοι
Αυτή είναι μια δεύτερη σημαντική παράμετρος. Το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να πάρει κάποιος επενδυτής αποτελεί συνάρτηση πολλαπλών παραγόντων, πέραν του κεφαλαίου που διαθέτει για να επενδύσει. Μια επένδυση σε ένα χρηματοπιστωτικό μέσο ενέχει κινδύνους, μεταξύ άλλων, και η απώλεια του αρχικού κεφαλαίου. Συνεπώς, ένας συντηρητικός επενδυτής ή ένας μικρός επενδυτής με χαμηλό διαθέσιμο κεφάλαιο θα πρέπει να αποφύγει μια επένδυση υψηλού ρίσκου. Σε κάθε περίπτωση μια στρατηγική για τη διαχείριση του ρίσκου, ανεξάρτητα από το μέγεθος ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, είναι η διασπορά κινδύνου, η αγορά δηλαδή επενδυτικών προϊόντων με διαφορετικό μεταξύ τους κίνδυνο και αποδόσεις.
Ρευστότητα Επένδυσης
Η δυνατότητα ρευστοποίησης της επένδυσής μας σε περίπτωση ανάγκης ή η δυνατότητα απόκτησης ενός περιουσιακού στοιχείου τη στιγμή που θα το θελήσουμε είναι, επίσης, σημαντικός παράγοντας για την απόφασή μας ειδικά όταν ξεκινάμε να χτίσουμε το χαρτοφυλάκιό μας με περιορισμένους πόρους. Η αγορά ή πώληση μετοχών είναι πλέον εύκολο να γίνει σε μερικά κλικ, από το pc ή το κινητό μας.
Κόστη
Επιπλέον, και πολύ σημαντικά, πρόκειται για μια επένδυση η οποία δεν φέρει επιπρόσθετα κόστη, όπως κόστη διαχείρισης, επιπλέον κόστη απόκτησης ή ρευστοποίησης κ.ο.κ. Το να γνωρίζουμε τα κόστη μίας επένδυσης από πριν είναι απαραίτητο, προκειμένου να λάβουμε ενήμεροι τις τυχόν επενδυτικές αποφάσεις μας.
Πληροφόρηση για ‘την αξία’ της Επένδυσης
Όταν σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο ή επενδυτικό προϊόν θα πρέπει προηγουμένως να ενημερωθούμε πλήρως για αυτό. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο χρηματιστήριο είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τακτικά τις αναλυτικές λογιστικές τους καταστάσεις, ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές και να δημοσιεύουν ανακοινώσεις για σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την πορεία τους. Παρέχουν, δηλαδή, ευρέως διαθέσιμη πληροφόρηση για την αξία τους ως περιουσιακού στοιχείου, αξία η οποία συνδιαμορφώνεται από τον συνδυασμό διαφόρων παραγόντων. Αντίθετα, μια μικρή επιχείρηση ενδεχομένως να συνεπάγεται αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές της αποδόσεις. Γι΄ αυτό, οι λιγότερο έμπειροι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις επενδύσεις σε σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που δεν κατανοούν και να επιλέγουν επενδύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες και στο επενδυτικό τους προφίλ..
Ξεκινώντας την πορεία μας στον κόσμο των επενδύσεων και στο χτίσιμο της χρηματοοικονομικής μας ανθεκτικότητας, τα παραπάνω βήματα γίνονται μια χρήσιμη πυξίδα. Οι πρώτες επενδύσεις, λοιπόν, ως επενδυτές με μικρό αρχικό κεφάλαιο θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), τα οποία αποτελούν υποκατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων.
ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
Πηγή: Financially Empowered newsletter