Συνταξιούχοι και αποταμίευση. Γίνεται;

Ανακαλύψτε εάν είναι εφικτή η αποταμίευση για τους συνταξιούχους.
Η αποταμίευση δεν είναι απλά μία λέξη. Είναι μία συνήθεια, μία στάση ζωής που εφόσον αντέξει στον χρόνο βοηθά τους ανθρώπους να νιώσουν πιο ασφαλείς, ενισχύοντας την οικονομική ευεξία και, κατ’ επέκταση, την προσωπική ηρεμία. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί το αίσθημα της αποταμίευσης, γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στην οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα την προηγούμενη 10ετία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της πλατφόρμας Financial Greeks, μόλις το 47% των Ελλήνων εξοικονομεί μέρος του εισοδήματός του, χωρίς, όμως, να το πράττει ευλαβικά, αφού αποταμιεύει μόνο όποτε μπορεί. Εξ αυτών, το ένα τρίτο ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 17 - 24 ετών, αποταμιεύοντας τακτικά 10% ή περισσότερο του εισοδήματός του, με την εξοικονόμηση αυτή να μειώνεται σημαντικά στις ηλικιακές ομάδες 45 - 64 και 55 - 64 ετών. Πρόκειται, δηλαδή, για ανθρώπους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση και οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), θα έχουν λαμβάνειν μικτή μηνιαία σύνταξη από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 795 ευρώ. 

Σήμερα, το 50% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που καθιστά αδύνατη την όποια προσπάθεια αποταμίευσης. Ή μήπως όχι; Κι, όμως, υπάρχουν τρόποι ώστε οι συνταξιούχοι όχι μόνο να διατηρήσουν τα χρήματα που παίρνουν σε μηνιαία βάση, αλλά και να τα αυξήσουν. Το «κλειδί» βρίσκεται στη σωστή διαχείριση. 

 
 

Θέστε έναν στόχο

Είναι, ίσως, το πιο σημαντικό βήμα της αποταμίευσης, αφού λειτουργεί ως υπενθύμιση και σας βοηθά να μείνετε προσηλωμένοι. Καλό θα ήταν ο πρώτος στόχος σας να μην είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, επιδιώκοντας, για παράδειγμα, να βάζετε στην άκρη ένα πολύ μικρό ποσό κάθε μήνα. Σωρευτικά, ωστόσο, θα δείτε ότι αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εφόσον τον επιτύχετε, μπορείτε σταδιακά, όσο θα εξοικειώνεστε και με την έννοια της αποταμίευσης, να επιδιώκετε όλο και πιο μεγάλους αποταμιευτικούς στόχους.

Συνταξιούχοι και αποταμίευση. Γίνεται;

Φτιάξτε μία λίστα εσόδων – εξόδων

Μία λεπτομερής καταγραφή των εσόδων-εξόδων σας, ακόμα και αν θεωρείτε ότι τα γνωρίζετε ήδη πολύ καλά, θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε τα σημεία στα οποία μπορεί να γίνει κάποια βελτιστοποίηση της διαχείρισης των οικονομικών σας, ώστε το ποσό που εν τέλει θα εξοικονομείτε κάθε μήνα να κατευθύνεται για τους σκοπούς της αποταμίευσης. 

Εξετάστε το ενδεχόμενο επιστροφής στην εργασία

Αν και η σύνταξη σηματοδοτεί την αποχώρηση από τον εργασιακό στίβο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τη συνέχιση της εργασίας είτε γιατί δεν είναι έτοιμοι να αποχωριστούν τη δουλειά τους είτε γιατί αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Η τάση αυτή αναμένεται προσεχώς να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, αφού, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της  Blackrock, περίπου το 41% της Gen Z και το 44% των Millennials – όσοι, δηλαδή, είναι σήμερα μεταξύ 27 και 42 ετών - είναι πολύ πιο πιθανό να θέλουν να απασχοληθούν σε κάποιας μορφής αμειβόμενη εργασία κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους. 

Αξιοποιήστε πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε

Ένας καλός τρόπος για να κερδίσετε κάποια επιπλέον χρήματα. Αρκεί, βέβαια, η απώλειά τους να μην σας στοιχίσει σε προσωπικό επίπεδο. 

Εξερευνήστε τον κόσμο των επενδύσεων

Με σχεδόν τους μισούς Έλληνες να μην έχουν καμία ενεργή επένδυση σήμερα, είναι προφανές πως ο συγκεκριμένος χώρος τρομάζει. Κι όμως, με τη σωστή καθοδήγηση από επαγγελματίες της αγοράς, όπου θα παρέχουν αναλυτική ενημέρωση για τους κινδύνους και τα χαρακτηριστικά των επενδύσεων, το επενδυτικό «ταξίδι» θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδές.        

 

Πηγές: 

Financial Greeks, Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός Ελλάδα 2024 

Blackrock, Say goodbye to retirement? A ‘soft saving’ trend is emerging among young people  


Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Η εθνική μας ομάδα εξυπηρέτησης είναι εδώ

Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top